Det klassiska receptet lyder
5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
En bit ingefära ca 5 cm
500 g russin
2,5 kg socker
En påse kryddnejlikor
En påse kardemummakärnor
En kanelstång
50 g jäst.
Blanda allt i en 10 liters hink, täck med plastfolie med några små hål i, låt stå i 6 veckor.
För att göra det till vår glögg istället för GP's så gjorde vi lite förändringar och tillägg. 500 g strösocker byttes ut mot brun farin, alla kryddor togs med råge och dessutom tillsattes några pommeransskal och lite enbär.
Nu står det där hemma i lägenheten och bubblar så fint och det luktar svagt av julkryddor i köket. Lagom till första veckan av december är den redo att tappas upp på flaskor. Men sen blir det nog lagring i ett år för det mesta, är ju inte så att vi tömde glöggförrådet förra året precis.
43 arbetsdagar till ledigheten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar