24 oktober 2012

EP's dunderglögg

Jag älskar att prova nya spännande saker, nya recept och idéer. En av sakerna som ska testas i år är GP's dunderglögg, eller i det här fallet EP's dunderglögg.

Det klassiska receptet lyder



5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
En bit ingefära ca 5 cm
500 g russin
2,5 kg socker
En påse kryddnejlikor
En påse kardemummakärnor
En kanelstång
50 g jäst.

Blanda allt i en 10 liters hink, täck med plastfolie med några små hål i, låt stå i 6 veckor.

För att göra det till vår glögg istället för GP's så gjorde vi lite förändringar och tillägg. 500 g strösocker byttes ut mot brun farin, alla kryddor togs med råge och dessutom tillsattes några pommeransskal och lite enbär.



Nu står det där hemma i lägenheten och bubblar så fint och det luktar svagt av julkryddor i köket. Lagom till första veckan av december är den redo att tappas upp på flaskor. Men sen blir det nog lagring i ett år för det mesta, är ju inte så att vi tömde glöggförrådet förra året precis.

43 arbetsdagar till ledigheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar